19 Haziran 2007 Salı

Familia: Filmin HD telesine ve SD masteri üzerine teknik detaylar

Familia filminin greenbox çekimleri, daha hassas keyleme ve tracking yapılabilmesi için HD formatında telesine yapıldı. Aslında bu tip bir uygulama, dünyada sıkça görülüyor, çünkü sonradan uygulanan HD'den PAL'e küçültme işlemi esnasında oversampling yapılmış oluyor, ve böylece çok daha temiz sonuçlar alınıyor. Hatta işi daha da ileri götürüp, masteri PAL verilecek filmleri logaritmik olarak 2K çözünürlüğünde tarayıp, post prodüksiyon aşamasında kullananlar bile var.

Aşağıdaki resim HD (1920x1080_16:9) bir kareden croplanmış, yüksek çözünürlüklü (1440x1080_4:3) bir resimdir. Keyleme işlemi bittikten sonra, resmi PAL formatına downconvert ettik. Böylece, chromakey işleminde oluşacak gürültü ve detay kaybını minimuma indirgedik.



Filmde kullanılan bir HD kareden croplanmış 1440x1080 piksel resim

Aşağıdaki resimdeyse, aynı karenin matını (alpha) görmektesiniz. Matte'ın softness'ını (bkz. saçlar) elimizdeki HD telesine sayesinde, digital betacam telesineye kıyasla daha hassas ayarladık.



Oyuncunun chromakey işlemi sonucunda oluşturulan matı

Aşağıdaki karede de (layer: fill) kızın üzerindeki yeşil renk supress edilmiş olarak gözükmekte.



Bu karede, oyuncunun üzerindeki çekimden gelen yeşil yansıma yokedilmiş, ve görüntü siyah ile premultiply edilmiştir.

Keylenerek siyah üzerinde render edilen kareler alfalı olarak 3D'ye aktarıldı. 3D'de modellenen kumbaranın üzerinde kızın yansımasını görmektesiniz. 3D'den gelen background, kumbara ve occlusion passlarını ve greenbox materyalini inferno'da bir araya getirdik. Her layera ayrı ayrı renk düzeltme, defocus gibi işlemler yapıldıktan sonra final renderı PAL formatında aldık.



Final composite'ten SD_PAL çözünürlüğünde bir kare
* çoooook detaycı dipnot: Yukarıdaki resimde farkedeceğiniz üzere, kızın suratı uzamış gibi görülüyor. Bunun nedeni bloga bu resmi orijinal boyutlarında, 720x576 piksel olarak yüklemiş olmamızdır. Aslında PAL resim 1.067 pixel aspect ratio'ya sahiptir. Yani VGA monitörde görüntüyü doğru orantıda görmek için 768x576 piksele büyütmek gerekir. Ama biz bu işlemi yapmadığımızdan, oyuncu kızımız bazı ünlü TV sunucuları gibi ince-uzun bir hal alıverdi. Ancak bu resme PAL bir monitörde bakarsanız, oyuncumuz doğru oranlarda görülecektir.

Hiç yorum yok: