19 Haziran 2007 Salı

Ademin Trenleri: Tren Rayındaki Greenbox Planı

Ademin Trenleri filminin post prodüksiyonu, full DI (digital intermediate) yapıldı. Filmin 16mm kamera negatifini Spirit 4K'da 2K çözünürlüğünde taradık. Sonra Lustre'da online'ı kurup, renk düzeltmesini yaptık. Arrilaser ile intermediate filme aktardık ve sonra da bu master negatiften sinema kopyalarını çıkarttık. Lustre'dan export edilen efekt planlarını da inferno'da çalıştık ve tekrar Lustre'a geri gönderip online montajda yerine koyduk. Aşağıda inferno'da yapılmış efekt planlarından birinin detaylı açıklamasını okuyabilirsiniz.


Bu planda tren perdeye doğru çarpacakmış gibi yaklaşmakta ve bu sırada çocuk kızı son anda ezilmekten kurtarmakta. Çocuklar hiç tren olmayan bir rayda arkalarına yeşil bez gerilerek çekilmişler. Tren rayının tam ortasına bir ayna yerleştirilmiş ve kamera yanda durarak trenin gelişini çekmiş. Bize kalansa, bu iki çekim katmanını birleştirmekti...


Background shoot_001'deki tren, montajda çok uzakta görünüyordu. Fakat bu uzaklık, montajda devamlılık açısından sorun çıkartığı için, treni masklayıp büyüttük ve daha yakındaymış gibi görünmesini sağladık. Plan aynadan çekildiği için tren üstündeki yazılar ters okunuyordu. O yüzden tüm kompozit işlemi bittikten sonra, sahneyi yatay olarak flip ettik.



Planın final halindeki son karelere bakarsanız, oyuncu çocukların yaklaşan trenin gölgesinden etkilendiklerini göreceksiniz. Gerçek çekimde olmayan bu gölge hareketini compositing aşamasında oluşturduk.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir blog ilkkez gördüm harika çalışmalarınız var. Bu sahneyi bizde çekmeyi planlıyoruz.

Orjinal sinema programlarımız olmasada after efect ile bişeyler tasarlamaya çalışacağız.

Tek sorun birincisi tren geçişi ikincisi de tren rayına yatmış kişi olacak. ve tren şahsın üzerinden geçecek :D

okulda sinema klübünde gösterilecek güzel bir şey olur diye düşünüyorum.