25 Haziran 2007 Pazartesi

Cenneti Beklerken: Önjenerik Geçiş Planı

Filmin ön jeneriği başlamadan önce, Eflatun (filmin ana karakteri) çocuğunun mezarını ziyaret eder. Ancak prodüksiyon aşamasında bulunan mekan ve ev, mümkün olduğunca 17. yüzyıla uygun olsa da, bazı detaylarda sorunları vardı. Bizden bu detayları, filmin geçtiği yüzyıla uygun hale getirmemiz istendi. Bu planın ham çekimini ve offline montajdaki jenerik geçişini aşağıda quicktime dosyasından seyredebilirsiniz.

Bu çekim üzerinde yapmamız gereken düzeltmeler şunlardı:
  1. Arka planda gözüken evin filmin geçtiği döneme uygun bir hale getirilmesi (O dönemdeki binaların pencereleri küçük olmalıydı.)
  2. Ön tarafta bulunan mezartaşının da yeni görünmesi gerekiyordu.
Öncelikle ev için uygun bir tek kare boyadık. Sonra da boyanan yeni evi (pencereleri küçük), inferno kullanarak kamera hareketine track ettik. Daha sonra mezartaşını da, orijinale sadık kalınarak, kırık ve eskimiş görülen noktaları rötuşladık. Boyanan yeni taşı da yine inferno ile ortamla birleştirdik.


Tüm düzeltmeleri bitirdikten sonra, plandan ön jeneriğin animasyonuna geçişimizi yaptık.

T-box: Animasyon Reklam Filmi

T-Box'ın websitesinde de kullandıkları karakteri, reklam filmine de uygulamamız istendi. Filmin sadece sinema gösterimi yapılacaktı, biz de bunu baştan bildiğimiz için, tüm çalışmayı sinemayı hedefleyerek yaptık. Tüm animasyonu yüksek çözünürlükte (HD1080) ve progressive olarak render ettik.

Karakteri önce Maya ile modelledik, ve iskelet sistemini oluşturup, anime ettik.


Maya'dan iskelet yapısını gösteren bir screenshot

Maya'da animasyonu yaptıktan sonra, compositing aşaması için renderları aldık. Final birleştirmeyi de inferno'da yaptık.




Maya'daki T-box sahnesinden bir screenshot

Cenneti Beklerken: Dünyadan Üsküdar'a

Filmin açılışı için yönetmen Derviş Zaim eski bir dünya haritasından Üsküdar'a yaklaşan bir kamera hareketi yapmamızı istedi. Kamera Üsküdar'a yaklaştığında haritadan minyatür çizime geçtik, bundan sonra ise parça parça gerçek çekime geçtik.

Filmin havasını verecek harita için bir süre araştırma yapıldı,bulunan haritaları yüksek çözünürlükte taradık, haritaları üst üste, geçme yerleri belli olmayacak şekilde yerleştirdik. Böylelikle haritaya yaklaştıkça çözünürlük kaybı yaşamadık.

Üsküdar'a yaklaştığımızda, o bakış açısından manzarayı minyatür şeklinde görmemiz gerekiyordu. Minyatür çizimini Özcan Özcan yaptı, biz de bu çizimden kullanacağımız kısımları dekupe ettik ve 3D uzayda yerine yerleştirdik. Planın sonunda ise Derviş Zaim'in istediği gibi, minyatür çizimden gerçek çekime parça parça geçmeler yapıldı.

Tuborg Mexicana

Tuborg Mexicana filmi sadece sinemada yayınlanacağından, çalışmalarını HD çözünürlüğünde yaptık. Şişeleri ve ortamı Maya'da 3D olarak tasarlayıp, anime ettik. Filmin tüm işleri bitmiş halini aşağıdaki quicktime'dan seyredebilirsiniz.




Şişe ve kaktüs, HD çözünürlüğünde tek kare final composite


HD çözünürlüğünde final composite'den tek kare


Filmin 3D passlarını birleştiren inferno batch setupından bir screenshot

Filmi HD çözünürlüğünde, aşağıdaki quicktime dosyadan seyredebilirsiniz.


Tuborg Mexicana final HD1080 Quicktime

Maskeli Beşler Irak Önjenerik




Maskeli Beşler Irak Önjenerik HD

22 Haziran 2007 Cuma

Maskeli Beşler Irak: Fragman HD 1080

Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirdik ve HD fragmanları blogumuzda yayınlıyoruz. Seyredeceğiniz fragman (tabii download için sabrınız varsa...) 1920*1080 HD çözünürlüğünde!!! Uzunluğu 2 dakika 18 sn. Inferno'dan export edilen uncompressed quicktime dosyanın boyutu 28 GB idi! Ancak quicktime h.264 codeci sağolsun, dosya boyutunu 111MB'a kadar indirdi.


Maskeli Beşler: Irak Fragman HD Quicktime, dosya boyutu: 111MB, sağ tuş ile download edebilirsiniz.

Eğer yukarıdaki linkin üzerine sol tuş ile tıklarsanız yeni bir pencere içinde quicktime player açılacaktır. Fakat dosya büyüktür, download edilmesi zaman alacaktır. O yüzden sabırlı olmalısınız...
Ayrıca h.264 codeci bu çözünürlükte bir video decode edebilmek için, oldukça fazla işlem gücü ister. Sisteminiz biraz eski ise, HD video'yu sorunlu oynatabilir, takılmalar, vs... Bu yüzden en yakın zamanda, fragmanı web: 480x360 çözünürlüğünde de buraya koyacağız.

* Quicktime Pro özelliği olmayan kullanıcılar da, dosyayı sistemlerine download edebilsinler diye, linki sağ tıklayarak "dosyayı farklı kaydet" menüsü ile indirilebilecek şekilde verdik.

Fragman Hakkında Teknik Detaylar:

Fragman'ın offline montajı Avid Adrenaline sistemlerimizle yapıldı. Daha sonra kullandığımız planları, Cintel DSX ve Davinci ile HDCAM_SR 4:4:4 formatında video banda telesine yaptık. Bu banttan online, inferno ile toplandı, grafik animasyonlar ve görsel efektleri de inferno üzerinde yaptıktan sonra, fragmanı 35mm filme aktardık.

21 Haziran 2007 Perşembe

Maskeli Beşler Irak: Helikopter Planı

Bu planda boş çekilen bir arazi üzerine 2 helikopteri hareketlendirmemiz gerekiyordu. Biz de bu planı stok 3D model helikopter ile yapmaya karar verdik. Ama yapacağımız renderlarda helikopter için ciddi bir texturing ya da shading gerekmediği için, render konusunu da inferno ile halletmeye karar verdik. Sonuçta final görüntüde helikopter nasılsa sadece silüet halinde görülüyordu.

Bu sahneyi 3D render ederken, helikopterin pervanesini motion blur ile hesaplattık. Bu sayede pervanenin yaptığı optilasyon efektini simüle edebildik.


Helikopterlerin 3D modellerini render eden inferno batch setup'ından screenshot

Maskeli Beşler Irak: Seti Büyütme Planı

Bu planda sete konulan çadır ve tank görüntülerine ilave olarak, başka çadır, bina ve tank görüntüleri eklememiz istendi. Böylece kurulan Amerikan Üssü çok daha büyük görülecekti.


Biz de işe hemen stok görüntüleri arayarak başladık. Çekim açısına uygun tank, çadır gibi şeylerin fotograflarını bulup, matlarını hazırladık.


Plana eklediğimiz fotografların bulunduğu inferno desktopından bir screenshot

Sonra da kamera hareketini analiz ettik, ve objelerimizi, sahnede görünmesini istediğimiz yerlere kamera hareketine uygun şekilde koyduk. Tabii birçok farklı kaynaktan gelen birçok fotografın, sahne ile inandırıcı bir biçimde birleşebilmesi için, herbirini renk düzelterek sahneye eşledik.


Fotografları sahneyle birleştiren inferno batch setupından bir screenshot

Tabii ki, arkaya objelerimizi ekledikten sonra, önde görünmesi gereken nesneleri masklamamız gerekti. Bu tahmin edebileceğiniz üzere tamamıyla manuel bir süreçti. Önde yürüyen askerlerin hareketli maskı yapıldı, açılan kapı çubuğu, ve en zor olarak da dikenli teller masklandı.

* Blogumuzda sadece bir tanesine yer vermiş olsak da, bu açı filmde toplam olarak 3 kez kullanılmıştı. Dolayısı ile, mask ve track işlemlerini 2 ayrı plana daha uyguladık.

Maskeli Beşler Irak: Roket Ateşleme Planı

Bu planda oyuncu sırtına roketatarı alıp, sanki bir roket fırlatmış gibi oynamıştı. Bizim de bu plana, fırlayan bir roket, ve onun arkasından çıkan alevi eklememiz istendi. Aşağıdaki Quicktime'dan oyuncunun çekimini seyredebilirsiniz.

Filmin başka planında da benzer bir roketatar kullanılmıştı, ve o roketatar özel efekt ekibinin sistemiyle ateşleniyordu. Bizim de bu roketatardan çıkacak ateş, duman ve kıvılcımları gerçek çekimdeki benzetmemiz gerekti. Bu yüzden inferno'da birkaç farklı particle sistemi kurduk. Biri arkadan çıkan ateşler için, diğeri roketin arkası için, bir diğeriyse arkadan yere düşen kıvılcımlar içindi.


Roketatara particle ekleyen inferno batch setupından bir screenshot

Maskeli Beşler Irak: İp Silme Planı

Filmdeki çatışma sahnesininin sonuna doğru, kahramanlarımız roket atmaya karar verir. Ancak roketi fırlatacak olan eleman, roketin tepmesi ile geriye fırlamalıdır.
Sette roketin arkasındaki patlama mekanizmasını ve iple oyuncunun geri çekilme sistemini, özel efekt ekibi hallettikten sonra, görüntüden bu ipi ve mekanizmanın görülen kısmını silmemiz gerekti.


Bu plandaki ip silme işi ilk başta çok basit gibi görülse de, aslında zorluk oluşturan 2 konu vardı:
  1. İp/halat ve patlayıcı mekanizmanın kendisi ve elektrik kablosu, patlamanın oluşturduğu alev ve dumanlar arasında kalıyordu.
  2. İpin oyuncuya takılı olduğu noktada, elbisenin çekilme yönündeki deformasyonu çok belliydi.
1. konunun zorluğu, silinen ipin ve mekanizmanın yerine duman ve alev dokusunu her karede doğru görünecek şekilde oluşturmaktı. Bu her karede özenli bir boyama işlemi ile çözüldü.
(Dipnot: Ancak belirtmek isterim ki, bu tür boyama işlerinin asıl zorluğu, sanılanın aksine her kareyi boyamak zorunda olmak değildir. Tek karede birer birer güzel görünen 21 adet kare boyamış olmanız, bu işi hallettiğiniz anlamına gelmez. Ardı ardına hareketli olarak seyrettiğinizde, duman görüntüsü mantıklı bir şekilde hareket etmelidir.)

2. konuyu da, her karede elbiseyi düzgün görüleceği şekilde warp ederek, ve bazı yerleri de her karede boyayarak çözdük.

Tüm bunlara ek olarak, çekim görüntüsüne tekrar bakarsanız, aslında roketatardan bir roketin çıkmadığını farkedeceksiniz. Bitmiş planı da tekrar incelerseniz, orada fırlayan bir roketi ve arkasındaki alevi, kadrın sağ tarafında ilk birkaç karede görebilirsiniz. Plandaki bu detayı, obsesif compositor 'ümüz eklemeden edememiş.

Maskeli Beşler Irak: Silah Ateşleri

20 Haziran 2007 Çarşamba

Maskeli Beşler Irak: Matrix vaari Efekt Planı

Maskeli Beşler: Irak filmindeki çatışma sahnesini tetikleyen plan budur. Filmin yönetmeni bizden, çatışmada atılan ilk mermilerin, kameranın üzerinden geçişini gösteren bir açılış planı yapmamız istedi. Ancak mermilerin geçişini göstermek için, aslında çekimin saniyede binlerce kare hızında yapılması gerekir. Biz de bu kadar yavaşlayan mermileri 3D anime ederek yapmaya karar verdik.

Ancak mermileri çekim ile birleştirdiğimizde, planda birşeylerin eksik olduğunu hissettik. Bu tür bir efekti belki de ilk kez gördüğümüz Matrix serisinin ilk filmini tekrar inceledik, ve merminin arkasındaki sonik dalgaları tam da Matrix'deki gibi oluşturduk. Bunlar aslında çapları sinüs dalgasına göre değişen, ve olduğu yerde kalan halka modelleriydi. Bu halka renderını aşağıdaki resmin sağ üst köşesinde görebilirsiniz.


Mermiler ve arkasındaki ses dalgalarını kompozitleyen inferno batch setupından bir screenshot

Maya'da render edilen halkaları mat olarak kullanıp, fonda glass (tinder plugini) ile ışın kırılması görüntüsü oluşturduk. Sonra da bu ses dalgaları ile kırılan görüntü ile, 3D mermi renderlarımızı birleştirdik.

19 Haziran 2007 Salı

Ademin Trenleri: Tren Rayındaki Greenbox Planı

Ademin Trenleri filminin post prodüksiyonu, full DI (digital intermediate) yapıldı. Filmin 16mm kamera negatifini Spirit 4K'da 2K çözünürlüğünde taradık. Sonra Lustre'da online'ı kurup, renk düzeltmesini yaptık. Arrilaser ile intermediate filme aktardık ve sonra da bu master negatiften sinema kopyalarını çıkarttık. Lustre'dan export edilen efekt planlarını da inferno'da çalıştık ve tekrar Lustre'a geri gönderip online montajda yerine koyduk. Aşağıda inferno'da yapılmış efekt planlarından birinin detaylı açıklamasını okuyabilirsiniz.


Bu planda tren perdeye doğru çarpacakmış gibi yaklaşmakta ve bu sırada çocuk kızı son anda ezilmekten kurtarmakta. Çocuklar hiç tren olmayan bir rayda arkalarına yeşil bez gerilerek çekilmişler. Tren rayının tam ortasına bir ayna yerleştirilmiş ve kamera yanda durarak trenin gelişini çekmiş. Bize kalansa, bu iki çekim katmanını birleştirmekti...


Background shoot_001'deki tren, montajda çok uzakta görünüyordu. Fakat bu uzaklık, montajda devamlılık açısından sorun çıkartığı için, treni masklayıp büyüttük ve daha yakındaymış gibi görünmesini sağladık. Plan aynadan çekildiği için tren üstündeki yazılar ters okunuyordu. O yüzden tüm kompozit işlemi bittikten sonra, sahneyi yatay olarak flip ettik.



Planın final halindeki son karelere bakarsanız, oyuncu çocukların yaklaşan trenin gölgesinden etkilendiklerini göreceksiniz. Gerçek çekimde olmayan bu gölge hareketini compositing aşamasında oluşturduk.

Familia: Animasyon Reklam filmi

Bu projeyle ilgili ilk görüşmelerde, 2D çizim ortam üzerine uygulanacak greenbox çekim düşünülüyordu. Sette rampalar kurulup oyuncuyu gerçekten yuvarlamak, bu çekimleri animasyon hammadesi gibi kullanmak gibi uygulamalar konuşulurken müşterinin istediği final etki için aslında 2D tasarım + 3D ortam + greenbox çekim + 3D eşleme gerektiği anlaşıldı.


Compositing uygulaması sırasında yaşanabilecek problemleri minimuma indirmek, böylece emek=zaman tasarrufu yapabilmek için hem çekim öncesi çalışmalar sırasında, hem de sette, görsel efekt danışmanı olarak projeye dahil olduk.


Filmin greenbox montajı. (Çok eğlenceli) Filmin montaj aşamasındaki oldukça ham hali bu videoda. Özellikle rulo adamın ayak ve kafası için yapılan çekimler çok ilginç.


Modellenen bitki tasarımlarının kağıt üzerindeki ilk hali


3D'de kullanılmak için renklendirilmiş çizimler.

Arka planları ve tüm sahne öğelerini önce kağıt üzerinde çizip ve boyadık. Sonra bu çizimlerle aynı formda objeleri modelleyip, kendilerine map ederek kalınlık verdik ve sahnede olmaları gereken yerlere yerleştirdik.


Cut-out tekniğini andırarak anime edilen tavşanın modellenen parçaları.

Tavşan da aynı şekilde 2D'de tasarlanmıştır.. Fakat hareketlendirmek gerektiğinden bir kaç farklı poz (yandan, önden vb) çizilmiştir. Basitçe rig (karakterin haraketlendirilmesi için setup kurma işlemi) edilip haraketlendirilmiştir..


Kağıt rulosunun tepeden aşağı zıpladığı Maya sahnesinden bir screenshot

Rulonun arka kısmındaki açılan kuyruğun animasyonunu, kumaş simülasyonu (nCloth) ile yaptık.


Kağıt rulosunun dere üzerinden zıpladığı Maya sahnesinden bir screenshot



Planlardan birini kompozitleyen inferno setup'ından bir screenshot

Çekimden gelen tuvalet kağıdı adamı, inferno'da yeşilden ayırarak, Maya'da yaptığımız Familia 3D rulo modeline yerleştirdik.


Çekimleri Film Sokağı Stüdyoları'nda gerçekleştirilen filmin kamera arkasını, yukarıdaki quicktime filmde seyredebilirsiniz.

Familia: Filmin HD telesine ve SD masteri üzerine teknik detaylar

Familia filminin greenbox çekimleri, daha hassas keyleme ve tracking yapılabilmesi için HD formatında telesine yapıldı. Aslında bu tip bir uygulama, dünyada sıkça görülüyor, çünkü sonradan uygulanan HD'den PAL'e küçültme işlemi esnasında oversampling yapılmış oluyor, ve böylece çok daha temiz sonuçlar alınıyor. Hatta işi daha da ileri götürüp, masteri PAL verilecek filmleri logaritmik olarak 2K çözünürlüğünde tarayıp, post prodüksiyon aşamasında kullananlar bile var.

Aşağıdaki resim HD (1920x1080_16:9) bir kareden croplanmış, yüksek çözünürlüklü (1440x1080_4:3) bir resimdir. Keyleme işlemi bittikten sonra, resmi PAL formatına downconvert ettik. Böylece, chromakey işleminde oluşacak gürültü ve detay kaybını minimuma indirgedik.



Filmde kullanılan bir HD kareden croplanmış 1440x1080 piksel resim

Aşağıdaki resimdeyse, aynı karenin matını (alpha) görmektesiniz. Matte'ın softness'ını (bkz. saçlar) elimizdeki HD telesine sayesinde, digital betacam telesineye kıyasla daha hassas ayarladık.



Oyuncunun chromakey işlemi sonucunda oluşturulan matı

Aşağıdaki karede de (layer: fill) kızın üzerindeki yeşil renk supress edilmiş olarak gözükmekte.



Bu karede, oyuncunun üzerindeki çekimden gelen yeşil yansıma yokedilmiş, ve görüntü siyah ile premultiply edilmiştir.

Keylenerek siyah üzerinde render edilen kareler alfalı olarak 3D'ye aktarıldı. 3D'de modellenen kumbaranın üzerinde kızın yansımasını görmektesiniz. 3D'den gelen background, kumbara ve occlusion passlarını ve greenbox materyalini inferno'da bir araya getirdik. Her layera ayrı ayrı renk düzeltme, defocus gibi işlemler yapıldıktan sonra final renderı PAL formatında aldık.



Final composite'ten SD_PAL çözünürlüğünde bir kare
* çoooook detaycı dipnot: Yukarıdaki resimde farkedeceğiniz üzere, kızın suratı uzamış gibi görülüyor. Bunun nedeni bloga bu resmi orijinal boyutlarında, 720x576 piksel olarak yüklemiş olmamızdır. Aslında PAL resim 1.067 pixel aspect ratio'ya sahiptir. Yani VGA monitörde görüntüyü doğru orantıda görmek için 768x576 piksele büyütmek gerekir. Ama biz bu işlemi yapmadığımızdan, oyuncu kızımız bazı ünlü TV sunucuları gibi ince-uzun bir hal alıverdi. Ancak bu resme PAL bir monitörde bakarsanız, oyuncumuz doğru oranlarda görülecektir.