24 Mayıs 2007 Perşembe

Pars Kiraz Operasyonu: Otoban Sahnesi

Bir aksiyon filminin olmazsa olmazı kovalamaca sahnesidir. Pars Kiraz Operasyonu'nda da çekimleri 15 gün kadar süren otoban sahnesinde, oyuncuların güvenliği için çelik teller kullanıldı. Post prodüksiyon aşamasında biz de, telin hareket hızına bağlı olarak, her plandaki teli, o plana uygun yöntemle sildik. Bu tip işlemler için 'furnace' gibi otomatik yazılımlar olsa da, biz bu planlarda herşeyi manuel yöntemlerle yaptık.


Ayrıca çekimler sırasında emniyet şeridinde park edilmiş bir otomobili de görüntüden sildik. Çünkü parklı bu otomobil, TIR'ın gerçek yol süratini ele veriyordu. Oysa bu otomobil görüntüden silinince, geniş açı objektifin de etkisiyle, hızlı gitme hissi arttı.



Bu planların tel ve otomobil silinmiş halini aşağıdaki videoda seyredebilirsiniz. Ancak tüm kovalama sahnesi film içinde çok daha uzun, biz burada sadece tel silme ile ilgili planları veriyoruz.


Aslında otomobili silme konusundan biraz daha detaylı bahsetmekte fayda var. Silmek deyince ne anlıyorsunuz? Aslında inferno'da sihirli bir silme tuşu yok... O yüzden bir objeyi silmek istiyorsanız, onun kapladığı alanın arkasındaki görüntüyü tekrar oluşturmanız gereklidir. Bu durumda otomobilin arkasından görülmesi gereken asfaltın yeniden yapılması gerekti. Ancak asfalt dokusunun aynı zamanda TIR'ın hareket hızına ve çekim yapılan objektifin açısına göre yerleştirilerek anime edilmesi gerekti. Aslında normalde bu tip bir 3D perspektif gereken yerleştirme işleminde 3D track gereklidir, ancak bu planda mekandaki kamera hareketini takip edebilmek için yolda ve yol kenarında track edilebilecek yeterli sayıda nokta yoktu, çünkü kadrajın çoğu konteyner ve oyuncu ile doluydu, bu yüzden hareket eşleme işi 3D track yöntemi yerine gözle eşleyerek yapıldı.


Yukarıdaki görüntüye dikkatlice bakarsanız, çerçevenin tam olarak en altında ve tam ortasında, çekimi yapıldığı helikopterin pervane gölgesini görebilirsiniz. Böyle bir pervane gölgesi, plan sinema perdesinde seyredilirken ilgi odağını bozacağından, bizden bu gölgeyi silmemiz istenmişti.

Hiç yorum yok: