22 Mayıs 2007 Salı

Pars Kiraz Operasyonu: 'Duman Bar' Önü Planı

Filmin başlangıcı 1980 li yıllarda geçmekte. Bu planda olay mahalinde o yıllara ait olmayan objelerin silinmesi ve dikkat çekici halden çıkarılması istendi. Bunlar: güvenlik kamerası, caddeden geçen 2000'li yıllara ait olan gözün hemen ayırdedeceği arabalardı.

Filmin efekt planları super 35mm full-gate çekildi. Spirit4k da 2048x1556 çözünürlüğünde tarandı. Film sinemalarda 1.85 kaşlı gösterileceğinden seyredilen alan 1828x988 piksellik bir alandı. Bizim de istenmeyen şeyleri saklamak için ya da daha iyi bir kadraj için kullanabileceğimiz yatayda 220 düşeyde ise 568 piksellik bir payımız vardı.




Bu planda resimdeki payları kullanarak caddeden geçen arabaları kamera hareketinin 3 boyutlu olduğu karelerde büyük ölçüde kadraj dışında bıraktık. Bu işlem bizi 3d track, 3d replacement ve daha uzun sürecek mask işlemlerinden kurtarmış oldu.




Kamera hareketi bittikten sonra arkada görünen kalabalık masklandı ve arkasına bitkiler eklendi. Aradan görünen uzaktaki detaylar flulaştırılarak net alan dışında hissi verildi.





Bu planın maskını yapmak inferno'da birkaç günlük çalışma gerektirdi.


inferno'nun mask arayüzü


1 yorum:

Mustafa dedi ki...

Kamera yaklasirken arkada bitkiler yok.(mask in kapatamadigi bolumde) Birden kirmizi araba ve bitkiler beliriyor.

tabi bu hatayi siz anlatmasaniz farkeder miydik bilmiyorum. muhtemelen siz de gorsel efektlerde kimi hatalari seyircinin fark etmeme oranini dusunerek yok sayiyorsunuz. mantiklisi da bu.

bu arada sitenizi severek takip ediyorum :)